Workshops

Naast de individuele zanglessen zijn er tal van activiteiten die je de gelegenheid bieden om te zingen voor en met anderen. Hier onder staan een aantal activiteiten die zoal plaatsvinden. Sommige workshops, zoals de repertoire klas, komen regelmatig terug. Andere worden eenmalig georganiseerd en zo komen er ook steeds weer nieuwe thema’s bij. 

Vaak vóór de zomer, soms midden in het jaar, is er een leerlingen concert in de studio, waarbij je een eigen keuze aan liederen ten gehore kunt brengen. In de studio kunnen we wel tot 40 toehoorders ontvangen.

Voor leerlingen die intensief willen deelnemen aan een grote gezamenlijke productie zijn er de jaarlijkse projecten.
Aankondigingen van uitvoeringen en actuele informatie over verschillende activiteiten zijn te vinden op de homepage.  

Repertoire klas

Een interactieve groepsles, waarin je een lied of aria presenteert aan een kleine groep medezangers. Het is een goede gelegenheid om verder te komen met een stuk waar je in de lessen aan gewerkt hebt. We besteden aandacht aan zangtechniek, interpretatie en voordracht en zullen ontdekken hoe veel die met elkaar te maken hebben. Ook de pianobegeleiding helpt je om echt te musiceren. Na gezamenlijk inzingen krijgt ieder minimaal een half uur om aan het eigen repertoire te werken en vervolgens actief naar de bijdragen van de anderen te luisteren.

Zingen uit het hart

Uit het hoofd zingen is voor velen van ons een heikel onderwerp. In het engels zeggen we by heart en dat is eigenlijk veel beter uitgedrukt, want het is niet alleen het hoofd dat ons doet herinneren. Hoe werkt dat memoriseren? Òf de noten òf de tekst òf het ritme doet ons struikelen. Maar als we ineens zonder partituur moeten zingen blijken we toch wel veel goed te doen. Wat is het dat ons zo onzeker maakt?

Daarom een workshop waar al deze aspecten aan bod komen. En dan zullen we zien dat tekst en noten en ritme met elkaar verbonden zijn. Wil je meedoen, kies dan een lied dat je vertrouwd is en bereid dat zo goed mogelijk voor. In een kleine groep gaan we dan de hindernissen te lijf.

Paasmiddag

Voor de periode rond Pasen is ontzettend veel prachtige muziek geschreven. Denk aan de passiemuziek over het lijden en sterven van Jezus, maar ook de verklanking van zijn wederopstanding en de talloze versies van het middeleeuwse gedicht Stabat Mater. Wereldlijke muziek voor deze periode is mij nauwelijks bekend, maar laat vooral weten als je iets op het oog hebt. Heb je belangstelling, geef je op en dan kiezen we in overleg een mooi stuk uit.

Lente!

Een thema waar heel veel mooie noten op geschreven zijn. De lente staat natuurlijk in letterlijke zin voor het opbloeien van de natuur, maar wordt veelvuldig bezongen als metafoor voor ontluikende liefde. En dan kan het in de muziek twee kanten op: het geluk valt je toe òf al dat geluk is niet voor jou. Veel zangers hebben wel iets op het repertoire, maar er valt nog veel te ontdekken. Barok, romantiek, twintigste eeuw, iedere stijlperiode is denkbaar. Iedereen bereidt één of twee liederen voor en laat het aan de anderen horen.

Zangstudio workshop