GOETHE'S DIVAN

De gedichtencyclus West-Östlicher Divan van Goethe, waarin hij oosters en westers gedachtegoed met elkaar verbindt, inspireerde vele componisten. Ons programma is samengesteld uit liederen, duetten en ensembles op deze teksten.

Johann Wolfgang von Goethe publiceerde in 1819 zijn West-Östlicher Divan, gebaseerd op de klassiek oriëntaalse poëzie.  Vooral de Perzische Soefi dichter Hafez (ca. 1320- ca.1390), wiens Divan in 1812 in Duitse vertaling verscheen, inspireerde Goethe. Net als Hafez schrijft hij een lange reeks hekelrijmen, monologen, dialogen, drinkliederen, fabels, theologische verhandelingen, parabels en spreuken, maar bovenal liefdesgedichten. Hij bundelt ze in 12 boeken met ieder een eigen thema. 

Wij maakten een programma in twee delen, samengesteld uit liederen, duetten en ensembles op gedichten van de West-Östlicher Divan. Veel van de 12 boeken komen aan bod, maar het zal niet verbazen dat vooral het liefdesgedicht door menig componist werd uitgekozen om op muziek te zetten. Zelter, vriend van Goethe, was de eerste. Gevolgd door de romantische componisten Mendelssohn, Hensel, Schubert, Schumann, Wolf en in de twintigste eeuw o.a. Richard Strauss, Arnold Schönberg, Othmar Schoeck en Hermann Reutter.