Zangles

Ik werk met beginners, met zeer gevorderde amateurs en met iedereen daar tussenin. Veel van mijn leerlingen zingen in een koor en zoeken daarbij ondersteuning. Anderen willen juist hun techniek verbeteren om solo repertoire te zingen. Een enkeling overweegt een beroepsopleiding en wil daar op voorbereid worden. Afhankelijk van ervaring, talent, muzikaliteit en kansen om die te ontplooien probeer ik voor iedereen het doel en de inhoud van de lessen zo goed mogelijk te laten werken. Leidend voor mij zijn de volgende principes:

Klank

Bij mooi zingen denken we aan mooie tonen. Maar wanneer zijn we tevreden over de klank die we voortbrengen? Het is moeilijk om kritisch te zijn, maar tòch klank te durven maken. Om bewust zangtechniek toe te passen en niet steeds beperkingen te voelen. Om ‘natuurlijk’ te zingen en toch in te zien dat we daar doelgericht voor moeten trainen. 
In een zangles leer je welke middelen je hebt om die mooie tonen te maken en hoe je die kunt oefenen, kortom: je leert je instrument kennen en beheersen. 

Begrip

Om een lied goed te zingen moet je ‘van binnenuit’ begrijpen wat je zingt. Wat doe je met alle informatie die een muziekstuk je verschaft? Méér dan alleen met goede zangtechniek de juiste noten zingen. Het doorleven van tekst en melodie is belangrijk voor een sterke expressie. Daarvoor is enig begrip van de theorie achter de noten van belang. Als je iets begrijpt van de harmonie ga je mooier zingen!

Voordracht

Zingen is een voordrachtskunst. De kracht van het zingen zit - behalve in de mooie klank - in het overbrengen van een boodschap. Dat betekent dat de techniek van het zingen en de interpretatie van je muziek niet van elkaar te scheiden zijn. Je communiceert immers met je zangstem. 

Wat gebeurt er in een zangles? 

Als het goed is komt daar al het bovenstaande aan de orde. Natuurlijk op een niveau dat aansluit bij jouw ervaring en ambitie. In iedere les zijn oefeningen en vocalises, die je stemgebruik ontwikkelen, onontbeerlijk. Maar het belangrijkste materiaal is natuurlijk een mooi lied dat je graag wilt zingen.
Je hebt les in mijn prachtige ruime studio, hoog in een van de pakhuizen van het Entrepotdok, met uitzicht op de giraffen, zebra’s en kudu’s van Artis. Veel bladmuziek en literatuur staan er tot je beschikking. De ruimte is groot, met een mooie vleugel en een fijne akoestiek, en is daardoor ook heel geschikt voor uitvoeringen en andere groepsactiviteiten. 

Zangstudio Hester Noyon Zangstudio Hester Noyon Zangstudio Hester Noyon